RESEBERÄTTELSE 2012

Nu sitter man här och skall försöka författa ihop något som både är intressant, roligt och informativt om vår resa ner till Gran Canaria denna vinter.

Skall man börja från början, var det inte alls säkert att det skulle bli någon resa överhuvudtaget. Det finns alltid många hål att stoppa pengarna i när man har hus.

I vilket fall som helst, började jag redan att kolla priser hösten 2011. Hittade en perfekt resa för frugan och mig, under tiotusen för två veckor på ett halvlyxigt hotell i PDI. Nackdelen var att man kom hem på julafton och då sa frugan...nääääää.....suck, där försvann det tillfället.

Det var inte alls säkert nu att det skulle bli någon resa alls, men efter min mammas dödsfall, sa jag att vi åker, vi behöver det.....

Då gällde det att hitta något lite senare. På grund av frugans jobb, är restiderna ganska begränsade, men runt mitten av mars verkade ganska lagom.

Ut på nätet och kollade rundor, både charterbolagen, flygstolar och hotell. Höga priser hos charter, sedan rabatter och sedan höga priser igen. Höga priser på flygstolar, sedan rabatter och sedan höga priser igen.....suck, vilken röra. Hur länge skulle man vänta....vänta på att priserna sjönk igen????

Till slut gav jag upp, vågade inte vänta längre....

Det blev en vecka med Ving på Palm Oasis, precis när rabatterna var höga igen, i detta fall en rabatt på 2400:-. Snabbt ut på nätet för att beställa och betala, det var några veckor innan avresan. Senare på kvällen var det inga resor till det hotellet längre och rabatterna hade försvunnit. Bra timing för en gångs skull..

 

Hur var nu hotellet? Enligt Ving var det ett fyra plus hotell och för en gångs skull får man väl hålla med dem. Anledningen till det relativt låga priser var platsen....Sonnenland. För de som inte vet var det ligger, kan jag förtälja att det ligger nästan bortom all ära och redlighet.

 

lördag

Efter en nästan (som vanligt) sömnlös natt, var det dags att köra iväg till Sturup efter vi hade väckt tuppen. En räkmacka, kaffe och ett besök i taxfreen blev snart avklarat...sedan in i rökburen för att få i sig sex timmars rök.

Att sedan sitta i ett flygplan i fem timmar tillhör inte våra favoritsysselsättningar, men en öl och en virre senare kunde man slumra in lite då och då.

Landningen gick smärtfritt och ut i den varma kanarieluften gick snabbt....vi satt allra längst bak i planet. In i terminalen och bort till bagagebandet...och håll i er nu....våra väskor kom nästan först, det tog inte mer än fem minuter innan vi var färdiga där .

Snabbt ut till bussen, en rökpaus och sedan var vi iväg. Naturligtvis var vi sista gänget som skulle av, men det gjorde inget.

Fram till hotellet....då strulade det till sig, incheckningen gick bra, men vi fick vänta en och en halv timme innan rummet var färdigt....

Fy för att sitta sverigeklädd i värmen där nere och ha denna utsikt.Nåja, till sist kunde vi gå upp till rummet, fixa till packningen och ner till poolbaren för lite käk. Frugan tog en sallad och jag tog happy hour..

Sedan upp och duscha, taxi in till CC Prisma och en väldigt bra restaurang, The Red Cow för att kolla på melodifestivalfinalen. En väldigt god hickorygrillad kycklingfilé med bacon under ett täcke av smält ost intogs ihop med några öl...undrar vem som vann förresten??

 

 

söndag

Söndag var det en hantverkarmässa nere vid Faro fyr. Ett 40-50tal tält med diverse hantverk var uppställda. Intressant....Bibbi köpte ett skärp...det jag ville ha var antingen för skört för att packa ner eller för skrymmande och tungt för att ta med sig hem...typiskt..

En liten promenad längs med strandpromenaden blev det innan taxin togs hem till hotellet för lite solning och badning.

På kvällen blev det taxi ner till Annexo 2 nere vid stranden i PDI för en liten titt längs med butiker och restauranter innan vi valde en till att äta middag. Det visade sig att det blev samma som vi käkade 25-årsmiddag förra året.

Därefter ner till Dunes & Tunes för irish och öl medan man lyssnade till Archie som spelade.

Taxi hem följde senare...

 

måndag

Efter sol och bad vid poolen tog vi bussen ner till Faro..nu var det dags för en promenad. Förra året gick vi mot Meloneras, men det var så varmt den gången av vi inte gick hela vägen. Denna gång blev det hela vägen ner till Playa del Meloneras och en sen lunch. Därefter var det dags att promenera i uppförsbackar ända hem till hotellet....fy fasiken...

På kvällen stack vi bort till "Irish Center" för käk och en liten sightseeing på den sidan av PDI. Taxi hem naturligtvis...

 

 

tisdag

Tisdagen var ytterliggare en upptäckardag, Efter lite solning och badning travade vi iväg in till San Fernando, stadsdelen som ligger över PDI. Varmt och soligt, naturligtvis..vad annars...tur att det fanns vattenhål...

Väl hemma igen, sol och bad, sedan promenera ner till CC Faro 2 för att äta på Broncemar II, en restaurant som vi blev vääääldigt nöjda med förra året. Skönt att de behållt samma service och fina mat fortfarande.

 

onsdag

Onsdagen blev en heldag i buss. Det finns ett företag som anordnar bussresor för en billig peng. Anledningen till det låga priset är ett stopp i en lokal med en försäljare av ullsängkläder. Vi åkte till Las Palmas med samma företag (men under ett annat företagsnamn) förra året och eftersom det blev en lyckad resa då, bestämde vi oss för att åka med dem igen.

Denna gång blev det "De tusen palmernas dal".

En färd upp i bergen...fantastiska utsikter och en fruktansvärt bra och kunnig guide. Helt livsfarlig resa. Smala och slingriga vägar med bara ett litet räcke mellan vägen och ett stup på 100 meter. Tur att busschauffören var skicklig. Gjorde ett stopp vid ett fornminne i bergen. En promenad upp till en grotta och ner på andra sidan igen....snacka om nästintill livsfarligt...man hade en klump i magen när man tittade många meter ner, utan skyddsräcke...

 Mycket väl värd sina €10 per pers....det blev en femma extra i dricks till chaffisen, så mkt har jag aldrig gett förut..

Middag på kvällen intogs på Yumbo, närmare bestämt på Skansen. När vi kom dit, var personalen klädda i westernkläder...förmodade att det satt kvar sedan karnevalen en vecka tidigare, men så fel vi hade.... När vi fått in maten, började en westernshow med linedance, cancandansöser, lassokonster, indiandanser, eldklotsjonglering och till sist knivkastning. Showen började lite segt, men tog sig ordentligt efterhand. Det blev många välförtjänta applåder efteråt.

 

torsdag

En "kändissak" man bör göra minst en gång i sitt liv är "gåsamarchen", "lämmeltåget" eller vad man nu vill kalla det. Maspalomas har en öken med en massa sanddyner, förutom att ge sig upp i dynerna och traska, finns även promenaden längs med strandkanten mellan Faro fyr och Playa del Ingles. En och en halv timmes promenad ungefär. Förra året var stranden nästan förstörd av stormarna, men det har gjort ett ordentligt jobb med att försöka återställa stranden igen till gamla skicket. De är inte där ännu, men en bra bit på väg i alla fall.

 Vi gick promenaden för två år sedan i strålande sol och vindstilla....denna gång fanns solen där oxå, men tyvärr även en fruktansvärd motvind som gjorde att man nästan kände sig sandblästrad när man var framme.

Efter att ha sköljt av sig sanden tog men en svalkande öl på little brazil, baren som förra året hette hooters, för att sedan få fötterna nästan uppätna av "doktorsfiskar". Det är så skönt att jag gjorde det tre gånger under veckan..

En promenad bort till CC Tropical blev det oxå innan taxin tog oss hem igen. Det blev en konstig upplevelse. Chaffisen var en ung, snygg kvinna med en mobiltelefon som pep hela tiden..nåja, hon svarade inte, men hon tog en annan väg till hotellet än den vi var vana vid. Hon körde ut på den "stora ringleden" och när hon körde upp på den, gjorde hon korstecknet två gånger och kysste korset hon hade runt halsen...jisses....snacka om att man blev lite nervös..men det var ingen fara, hon körde hur bra som helst.

På kvällen taxin igen för att äta, denna gång in till CC San Augustin, där vi åt en trerätters på Mälaren. Sedan upp till Skandinaviska baren för en pilsner och lite dans innan hemfärd.

 

fredag

Fredagen blev en heldag vid poolen, frugan var med på vattengympan, med underbart väder och efter en dusch blev det det vanliga...in till PDI för att käka, en mexikansk restaurant denna gång.

Sedan en liten promenad ner för att ta några Irish Coffee och lyssna på irländsk musik igen. Denna gång blev det lite fler öl och lite fler irish och lite mer musik, innan jag tackade Archie och vi tog taxi hem till hotellet igen.

 

Lördagen var hemfärd...suck.

 Den glömmer vi, speciellt glömmer vi att det tog tid innan jag hittade bilen på Sturup efter hemfärd.

Som vanligt var handbagaget ganska stort i jämförelse med utresan..

 

Kort sammanfattning:

Hotellet Palm Oasis var över förväntan, men läget gjorde att man fick ta taxi flera gånger varje dag, ca €4-5 per färd.

Vädret var godkänt med ett litet plus i kanten.

Gran Canaria Guiden(bussbolaget) kan rekommenderas om man står ut med allt försäljningssnacket.

En vecka är för kort tid....det fanns många platser, barer och restauranter vi hade planerat att besöka, men som vi av tidsbrist inte hann med. Tio/tolv dagar är nog det minsta att rekommendera.

 

Det blev nästan 900 bilder, en del tagna med mobilen, de flesta med kameran. Efter två sorteringar blev drygt 300 kvar.....här finns de..

 

Lite videofilmer på resan finns på:

http://www.youtube.com/user/Vangard55?feature=mhee